Varför prenumerera?

Journalistik handlar alltid om val – vilka frågor som ställs och vilka som utelämnas. Många gånger har rädslan för att spela “fel” krafter i händerna påverkat journalistiken i Sverige. De flesta vill att man berättar hur det är, utan att vare sig överdriva eller skyla över. Att man är konsekvensneutral.

Det här nyhetsbrevet är för de läsarna.

Genom åren har många pressat mina chefer på SvD för att få mig avskedad. Etablissemangspersoner som inte ville diskutera med mig i sak, utan istället försökt att knuffa bort mig från plattformen jag då stod på. Här kommer jag att kunna uttrycka mig friare, utan rädsla för att bli av med något jobb. Men också skriva en annan typ av texter som inte ryms inom ledargenren.

Att gå före i kontroversiella frågor har givetvis kostat på ibland, men jag har aldrig sett något alternativ. Vill man förändra måste man våga vara obekväm. Man måste vara beredd att dra en linje i sanden.

Samtidigt tror jag inte att svaren på dagens problem finns i gamla dogmer. Min lojalitet ligger inte hos något parti eller ideologi. Många politiska frågor delar sig inte längre mellan vänster och höger, utan längs med en annan axel, oavsett vad man vill kalla den. Den som oroar sig för att ens barn ska bli rånade på vägen hem från skolan har inte nödvändigtvis ro att diskutera skattesatser. Det svenska samhället förändras i rasande takt och det måste skildras utan skygglappar. Och utan lojalitet mot något läger eller någon trossats. Det är vad jag kommer att försöka leverera här. 

Låter det intressant så är det här nyhetsbrevet för dig!

Börja prenumerera

Vad får man som prenumerant?

Det blir minst två texter i veckan, ibland krönikor, ibland intervjuer eller reportage. Och så ett poddavsnitt i veckan där jag pratar med en eller flera gäster. Jag tror på samtal, även om den man pratar med inte är en meningsfrände.

Prenumeranter får gärna kommentera texterna. Jag kommer i så stor mån det går plocka upp frågor och inspel jag får. Främst i form av att minst varannan vecka göra en diskussionstråd där jag själv deltar. På sikt kommer jag att göra bonusavsnitt med podden, där jag samlar upp frågor som uppkommit och besvara dem.

Du kommer att få allt material direkt till din inkorg. Men du kan också välja att besöka sajten i stället, där även hela arkivet finns. 

En del av materialet kommer om en månad att sättas bakom betalvägg. Främst handlar det om att betalande prenumeranter får tillgång till frågeavsnitt i podden, annat bonusmaterial med poddgästerna, samt att delta i diskussionstrådarna.

Priset är cirka 50 kronor i månaden (5€), eller 500 per år (50€). Det är mindre än 1 krona och 40 öre om dagen.

Var gärna med och delta i samtalet!

Börja prenumerera

Varför just här?

Både sociala medier och tidningar använder i dag teknik som är skräddarsydd för att stjäla så mycket av vår uppmärksamhet som möjligt. Men på Substack kan jag tala direkt till er läsare, bortom algoritmernas makt, utan mellanhänder eller filter, och utan blinkande annonser.

Det finns även rent politiska skäl att välja just Substack. Det är ingen hemlighet att Twitter, Facebook, Youtube och även Patreon har utvecklats i en mer repressiv riktning. I synnerhet har profiler på högerkanten blivit deplattformerade och avmonetariserade.

Att en liten klick techföretag i dag kan bestämma över vem som får säga vad, utan nämnvärd möjlighet för berörda att överklaga, är inte riktigt vad många hoppades på med internet. Deras plattformar, deras regler, säger en del. Jag köper inte det argumentet, av samma skäl som man inte kan säga åt någon att starta ett eget tågbolag om man har invändningar mot att tåget är försenat. Många av oss är helt beroende av dessa plattformar för att kunna delta i det offentliga samtalet, men också för att hålla kontakten med nära och kära. En (tillfällig) lösning är att helt enkelt kringgå censuren på Twitter, Facebook och Youtube.

Att vända sig direkt till läsarna, vilket Substack gör möjligt, är ett sätt att göra just det.

Börja prenumerera

Vem är Ivar Arpi?

Foto: Peter Knutson

Det började med ett långt vikariat 2013, men från och med 2015 fram till december 2020 var jag fast ledarskribent på Svenska Dagbladets ledarsida. Innan dess hade jag vikarierat på bland annat Axess magasin, Magasinet Neo, Göteborgs-Posten, Hallandsposten och Liberala Nyhetsbyrån. Innan dess bloggade jag.

Jag har intervjuat ett antal intressanta personer genom åren, i poddar och i andra format. Bland annat var jag först i Sverige med att intervjua Jordan B. Peterson.

Förra året gavs boken “Genusdoktrinen” (Fri tanke, 2020) ut, som Anna-Karin Wyndhamn och jag har skrivit ihop. Den handlar om hur jämställdhetsintegrering används som täckmantel för en radikal och djupgående process på våra universitet. Kvinnor kvoteras in, bakom lyckta dörrar. Forskare tystnar av rädsla för repressalier. Kunskapen snedvrids när forskningsmedel villkoras med att man måste anlägga ett genusperspektiv – om det så är glaciärer, mumintroll eller brofästen man forskar om.

Ihop med Adam Cwejman skrev jag boken “Så blev vi alla rasister” (Timbro, 2018) som beskriver hur idéer om ras och hudfärg, efter sjuttio års träda, har återkommit för att bli en självklar del av svensk offentlighet. (Utkommer i pocketutgåva snart.)

Börja prenumerera


Andra betalningsalternativ

För den som föredrar att använda Swish, Plusgiro eller Bankgiro så går det också utmärkt. Märk insättningen med “Substack” samt vilket prenumerationsalternativ du är intresserad av. I dagsläget är det årsprenumeration och mecenatnivå som är lättast för mig att administrera på det viset.

Swishnummer: 123-027 60 89

Plusgiro: 198 08 62-5

Bankgiro: 5808-1837


People

Ivar Arpi
Journalist. Mejla mig tips, tankar eller förfrågningar på: ivararpi@substack.com